2013. március 20., szerda

Leibnitz - Seggau, Schloß Seggau, SzG3



A Seggau kastély egyik leglátványosabb hely Stájerországban, de már most mondom, itt is a látvány, ami megtekinthető, itt sincs kiállítás, a berendezett kastélyról nem is beszélve. Már eleve azt nem tudtam tisztázni, hogy a kastély Leibnitzhez tartozik-e, vagy Seggau egy külön település. Ugyanis közeledve a várhegyhez úgy látszott, hogy elhagyom Leibnitzet és Seggau egy külön község, de a térképeken ez nem igazán látszik. Végül is majdnem mindegy, hogy minek a területén fekszik, csak megtaláljuk. Ez viszonylag könnyű, már messziről látszik a vár, itt jó a tájékoztatás is. Felérve a várhegyre, hatalmas parkoló áll a rendelkezésünkre. A szép időt kihasználva most is rengetegen voltak a látogatók, a hely egyébként is alkalmas jó kirándulásokra, a parkolón túl hatalmas erdők látszanak. Maga a kastély hatalmas területen fekszik, több különálló épületből áll. A teljes terület bejárható, de csak kívülről nézhető meg minden (kivéve a harangtornyot). Az látszik, hogy nagyon jól karbantartott hely, csak nem nagyon lehet benne megnézni semmit. Szemináriumi terület, kongresszusok tartása, szálloda, és egyéb hasonló helyek vannak kialakítva. A különböző teraszokról viszont jó kilátás van a környékre Leibnitz felé vagy a másik oldalon a halastavakban gazdag hegyes vidékre.
Érdekessége, hogy ez a kastély végig a salzburgi érsekség tulajdonában volt (itt az érsekséghez tartozó seggaui püspökség működött). A XX. századig ez volt a püspökség nyári rezidenciája. Mint említettem, ez a vár igen jó állapotban van, de ehhez az is hozzájárult, hogy a már több kastélynál, várnál már említett magyar és török támadások már idáig nem jutottak el és nem a szovjet csapatok szabadították fel. Pedig az internetes adatok szerint Leibnitz városát a magyarok 1479 és 1490 között elfoglalták és birtokolták. Az, hogy a környék történelme egészen a római korig nyúlik vissza, az abból is látszik, hogy igen sok római kori követ beépítettek a várfal oldalába.

Vissza a főoldalra (katalógus)

Seggau, Schloß Seggau
 Seggau, Schloß Seggau
 Seggau, Schloß Seggau
 Seggau, Schloß Seggau
 Seggau, Schloß Seggau
 Seggau, Schloß Seggau
 Seggau, Schloß Seggau
 Seggau, Schloß Seggau
 Seggau, Schloß Seggau
 Seggau, Schloß Seggau, a római kőlapok
Seggau, Schloß Seggau
 a harangtorony
kilkátás a halastavak felé

 Egy kis kiegészítés:

Amint az interneten megtudtam, ezen a környéken a salzburgi püspökség végül is 3 várat, ill. kastélyt építtetett és birtokolt. Ebből az egyik a fent leírt Schloß Seggau, a másik a Burg Leibnitz, de volt egy harmadik, ez a Schloß Polheim, ami a Schloß Seggau alatt épült. Ott lefényképeztem egy várhoz hasonló épületet azzal, hogy majd utána nézek annak, hogy mi is és kiderült, hogy ez a Schloß Polheim. Most kivételesen nem írok egy külön blogot róla, mivel nem igazán jelentős hely, úgy láttam, hogy most egy többlakásos házként működik. Azért két képet felteszek róla, mert ide tartozik:

 Schloß Polheim
Schloß Polheim

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése